top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverRona Boezelijn

Pedofilie: ziekte of seksuele oriëntatie?

Bijgewerkt op: 3 nov. 2022

Naar schatting heeft zo'n 1 tot 3 procent van de volwassen mannen pedofile gevoelens, ofwel, seksuele of romantische verlangens naar kinderen. Over pedofilie bij vrouwen is weinig tot niets bekend. 1 tot 3 procent lijkt weinig, maar dat zijn in Nederland toch al snel zo'n 340.000 mensen (de vrouwen en gender non-confirming mensen niet meegerekend). Waarom wordt er dan nog steeds zo weinig over pedofilie gesproken en is het een onderwerp dat we liever uit de weg gaan?


Pedofilie is, zoals eerder benoemd, de seksuele of romantische voorkeur voor kinderen. Het is een seksuele oriëntatie, net als dat er mensen zijn die homo, bi of lesbisch zijn. Pedofilie is niet te verwarren met pedoseksualiteit of kindermisbruik. Hierbij worden er daadwerkelijk seksuele handelingen uitgevoerd met een kind. Het is heel belangrijk om duidelijk onderscheid te maken tussen pedofielen en pedoseksuelen.


De meeste mensen die kinderen misbruiken zijn namelijk helemaal geen pedofielen, blijkt uit onderzoek van de Rijksoverheid. Maar liefst 80% van het kindermisbruik wordt gepleegd door niet-pedofielen. Dit betekent ook dat de meeste pedofielen helemaal niet handelen naar hun pedofiele gevoelens. Omdat er mensen bestaan die seksuele gevoelens hebben voor kinderen en mensen die daadwerkelijk kinderen misbruiken, is de link tussen deze twee compleet andere verschijnselen gelegd, terwijl de cijfers er niet om liegen. Dit heeft er voor gezorgd dat veel mensen met pedofiele gevoelens onterecht in een kwaad daglicht worden gezet en met schaamte en angst moeten leven.


Want wie 'uit de kast komt' met pedofiele gevoelens kan nog altijd op weinig steun rekenen. Dat terwijl professionals juist zeggen dat praten over deze gevoelens ontzettend effectief is in het voorkomen van kindermisbruik. En ook de media draagt door middel van foutieve termen en taalgebruik bij aan het negatieve imago van pedofielen.


De conclusie is dat het dus ontzettend belangrijk is dat we veel meer praten over pedofilie, dat het onderwerp meer bespreekbaar en zichtbaar wordt in de media en dat er meer begrip en onderzoek komt naar mensen pedofiele gevoelens. Het doel van de 'jacht op pedofielen' en het negatieve imago dat we hen geven, is het voorkomen van kindermisbruik. Maar dit zullen we alleen maar erger maken als we collectief pedofielen in een kwaad daglicht blijven zetten. We moeten een veilige, open sfeer creëren voor pedofielen om hun gevoelens te delen en erover te kunnen praten. Alleen dan zullen zij hulp zoeken wanneer ze dit nodig hebben. Alleen dan zullen zij open en eerlijk zijn. Alleen dat zal hen er van kunnen weerhouden om wel de grens over te gaan.

14 weergaven0 opmerkingen
bottom of page